Ενημέρωση σε γονείς στην ημερίδα (photos)

Ο αθλητισμός και η ενασχόληση με τα σπορ του υγρού στίβου είναι ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά, άρα η σωστή ενημέρωση για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία και χρήσιμη.

Αυτός ήταν κι ο σκοπός της αθλητιατρικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/5) το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τ.Ε.Ε., με την πρωτοβουλία να ανήκει στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, με την ανταπόκριση να κρίνεται ως σημαντική.

Οι γονείς και γενικώς όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σπουδαία ιατρικά ζητήματα, καρδιολογικά, ορθοπεδικά και δερματολογικά αλλά και να αποκτήσουν γνώση πάνω στη διατροφή και την ψυχολογία.

«Η προσωπική υγιεινή είναι αναγκαία προτού τα παιδιά βουτήξουν στην πισίνα. Πρέπει να κάνουν μπάνιο πριν και μετά που θα βγουν από την πισίνα, να φοράνε τα σκουφάκια τους, γιατί μπορεί να κολλήσουν μύκητες, ψείρες και άλλα μικρόβια», σημειώνει η κυρία Δουλαβέρη-Γκερασίμ Τζεορτζέτα, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, η οποία εστίασε κατά την εισήγησή της στην προετοιμασία που χρειάζεται ένα παιδί-αθλητής προτού ξεκινήσει την προπόνησή του στο νερό.

«Τα παιδιά πρέπει επίσης να φορούν παντόφλες και να βάζουν αντηλιακό, ειδικά όταν κολυμπάνε μεσημέρι. Βασικά, η κολύμβηση είναι ένα καταπληκτικό άθλημα. Άλλωστε κι εγώ κολυμπάω κάθε μέρα στην πισίνα και θα ήθελα όπως είμαι και νιώθω ασφαλής, έτσι και τα παιδιά να αισθάνονται το ίδιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του καρδιολόγου Δημήτρη Μαρκετάκη, αλλά και του ορθοπεδικού, Γιάννη Φραγκιουδάκη. «Οι συνήθεις κακώσεις στον ώμο του κολυμβητή όπως ανέφερα και στην ομιλία μου είναι το σύνδρομο της υπακρωμιακής προστριβής το οποίο είναι απότοκο ορισμένων άλλων τενοντοπαθειών.

Δηλαδή μίας συνεχόμενης καταπόνησης του στροφικού πετάλου μπορεί να δημιουργήσει την υπακρωμιακή προστριβή και να οδηγήσει με τη σειρά της σε πιο σοβαρές παθήσεις όπως είναι η ρήξη τενοντίου πετάλου, η τενοντίτιδα μακράς κεφαλής και η αστάθεια του ώμου.

Είναι χαρακτηριστικό της υπερχρησίας ή της καταπόνησης και σε δεύτερο λόγο της μη σωστής γνώσης του κολυμβητικού στιλ», τονίζει ο κ. Φραγκιουδάκης, για να συνεχίσει: «Οι έμπειροι αθλητές, υψηλού επιπέδου, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τους κινδύνους διότι είναι στις πισίνες από μικρά παιδιά.

Επομένως, οι μυϊκές ομάδες που διαθέτουν είναι πιο καλά δουλεμένες και εκπαιδευμένες και γνωρίζουν τη σωστή προθέρμανση και την προετοιμασία για να μπουν στην πισίνα. Είναι το λεγόμενο stretching (στρέτσινγκ). Ξέρουν τα τεντώματα που πρέπει να κάνουν και πώς κάποιες υποτροπές που ενδεχομένως αντιμετώπισαν στο παρελθόν, θα τις χειριστούν για να μπουν καλύτερα μέσα στην πισίνα».

Ακόμη, εισηγήσεις έγιναν από την ψυχολόγο Κλειώ Αποστολάκη, το θέμα της οποίας ήταν "ο αθλητισμός και η επίδρασή του στην ψυχολογία του παιδιού" και η διαιτολόγος - διατροφολόγος Χριστίνα Μακρατζάκη όπου αναφέρθηκε στη "σωστή διατροφή του νεαρού κολυμβητή".

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων κολύμβησης του Ν.Ο.Χ. η διεξαγωγή της αθλητιατρικής ημερίδας ήταν η πρώτη από μία σειρά δράσεων που θα επακολουθήσουν στο μέλλον. «Η διεξαγωγή της ημερίδας αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των γονέων.

Πρόκειται για την πρώτη δράση από μία σειρά που σκοπεύουμε να ακολουθήσουν. Θέλαμε να φέρουμε κοντά στους γονείς, γιατρούς και επιστήμονες του τόπου προκειμένου να ενημερώσουν για την καθημερινότητα των παιδιών τους αλλά και τους ίδιους.

Αναφέρομαι σε θέματα διατροφής, ψυχολογίας ή σε καθαρά ιατρικά όπως καρδιολογικά, ορθοπεδικά και δερματολογικά και χαιρόμαστε πάρα πολύ για την σημαντική ανταπόκριση που υπήρξε», τονίζει ο γραμματέας του Συλλόγου, Φώτης Καζάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου